Yksittäisen laskun myyminen – Miten Se Onnistuu?

Laskurahoituksessa ja factoring-rahoituksessa viitataan monesti jatkuvaan laskurahoitusjärjestelyyn, jossa laskuja myydään laskurahoituspalvelulle säännöllisesti oman maksykyvyn ja kassavirran vahvistamiseksi. Monesti saattaa kuitenkin tulla vastaan tilanne, jossa laskurahoituksen tarve ei ole jatkuva vaan kertaluontoinen tai satunnainen, jolloin laskujen myynti yksittäisesti saattaa houkutella enemmän kuin jatkuva laskurahoitussopimus. Tässä artikkelissa käymme läpi miten yksittäisiä laskuja voidaan rahoittaa laskurahoituksen avulla ja mitä kannattaa pitää mielessä kun kyse on yksittäisen / satunnaisen laskun myynnistä rahoituspalvelulle.

Voiko yksittäisiä laskuja myydä laskurahoitusyrityksille?

Monet laskurahoitusyritykset rahoittavat myös yksittäisiä laskuja, vaikka sitä ei aina suoraan tai selkeästi mainittaisi esim. yrityksen verkkosivuilla. Yksittäisten laskujen rahoituksessa on kuitenkin omat riskinsä rahoittajalle, etenkin jos kyseessä ei ole entuudestaan tuttu asiakassuhde. Laskurahoituksen halukkuus rahoittaa yksittäistä laskua voi näin ollen riippua pitkälti myös siitä, kuinka suuresta saatavasta on kyse, millä maksuehdoilla ja kenelle lasku on suunnattu. Mitä vähemmän epävarmuutta laskusaatavaan sisältyy, sitä suuremmalla todennäköisyydellä laskulle voidaan varmistaa laskurahoitus vaikka kyse olisi yksittäisestä laskusta. 

Jotta lasku voidaan rahoittaa, tulee yleensä vähintään seuraavien kriteerien täyttyä:

  • Lasku ei saa olla erääntynyt
  • Laskun tulee olla riidaton
  • Laskun vastaanottajan tulee olla yritys (tai yhteisö)

Pyydä riskitön tarjous laskurahoituksesta

Mitä yksittäisen laskun laskurahoitus maksaa?

Kuten aikaisemmin mainittiin, on yksittäisten laskujen luottoriski yleisesti korkeampi kuin jatkuvan laskurahoituksen, jolloin riskit useimmiten laskevat rahoittajan näkökulmasta. Yleisesti voidaan todeta, että yksittäisen laskun rahoitus yleensä maksaa n. 2 – 10% laskun kokonaissummasta. Hintaan vaikuttaa kuitenkin esim. seuraavat seikat;

  • Laskun loppusumma
  • Laskun eräpäivä (yleensä pitkät maksuehdot tulevat kalliimmaksi)
  • Laskun vastaanottajaan kohdistuva luottoriski (tapauskohtaista)

Hinta on usein komissiopohjainen, mutta komissiokuluihin lisätään usein pieni käsittely -tai palvelukulu. Yleisesti voidaan todeta, että mitä suurempi riski saatavaan liittyy, sitä epävarmempaa ja kallista kyseisen saatavan rahoituksesta tulee, etenkin jos asiakassuhde rahoittajaan on tuore.

Mitä huomioida myydessä yksittäistä laskua?

Vaikka kyse on yksittäisen laskun myynnistä, kannattaa laskurahoituspalveluiden vertailu keskenään. Laskurahoituspalveluiden hinnat, toimintatavat ja asiakkaiden kokemukset vaihtelee suuresti alalla ja näin ollen on suositeltavaa valita vakiintunut, ammattimainen ja kustannustehokas kumppani, jonka kanssa voi tehdä yhteistyötä myös tulevaisuudessa.

Ennen laskun rahoittamista kannattaa varmistaa kuka kantaa luottoriskin laskusta (yksittäisissä laskuissa usein laskurahoitusyritys), mitkä todelliset kulut laskurahoitukselle ovat (komission lisäksi muut sivukulut / palvelukulut ovat yleisiä). 

Yleensä laskurahoituspalvelu maksaa heti 70-100% laskun summasta laskun myyvän yrityksen tilille ja loput kun loppuasiakas on maksanut laskun. Tietyt laskurahoituspalvelut tarjoavat myös luottovakuutusta, joka kattaa tilanteet jossa loppuasiakas syystä tai toisesta jättää laskun maksamatta.